Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

4 неща, които не знаете за дизеловото гориво и добавките към него

Ето 4 неща, които може да не знаете за дизеловото гориво и добавките към него, използвани за подобряването му.

Дизеловите автомобили са по-готини, отколкото преди

Образът на дизеловия двигател, който повечето хора имат, е черен дим, изригващ се от задната тръба на голяма платформа. Така те си представят дизеловите автомобили, като мръсни и шумни и като цяло не си заслужават времето. Но е време да промените мисленето си за това. Днес дизеловите автомобили изглеждат точно като колегите си на газ и изглеждат също толкова приятно. Образът на шумния дизелов двигател с издишване на дима отзад е отдавна изчезнал.


Дизеловите двигатели са по-чисти, отколкото преди

Както току-що казахме, образът на дизеловия двигател, като изригващ черен дим, е нещо от миналото. Разбира се, може да има стари дизели, които  пушат, но тезстават все по-малко и по-малко. През последните 10-20 години правителството изисква от производителите на дизелови двигатели да инсталират специално оборудване за контрол на емисиите, което наистина е помогнало за почистването на въздуха, като предпазва замърсителите от дизеловото гориво да навлизат в атмосферата. Всички произведени дизелови двигатели имат неща като капани за твърди частици и филтри, които улавят целия черен дим, който преди се изхвърляше във въздуха. Да не говорим, че самите дизелови двигатели са по-ефективни и непрекъснато се усъвършенстват, като например с новите „дизелови двигатели с общ железопътен транспорт“, които правят.


Дизеловото гориво се нуждае от добавки повече от бензина, тъй като има повече свойства, които трябва да бъдат защитени

Дизелът изглежда има повече свойства, които трябва да бъдат защитени от добавки. Със сигурност има повече от един вид добавка за дизел на пазара, както с многофункционални добавки, така и с еднофункционални свойства, които доставчиците на гориво трябва да използват, за да се уверят, че дизелът, който излиза от колите им е по начина, по който законно трябва. Част от това може да е свързано с факта, че бензинът е по-високо рафиниран, докато дизелът е по-тежко гориво и затова е по-предразположен да излиза „извън спецификацията“. Смазочност, цетанов рейтинг, експлоатационни характеристики на студено време, стабилност – всичко това са основни свойства, които трябва да бъдат защитени от добавки и с които бензинът по принцип няма прекалено голям проблем.


Дизеловото гориво също изглежда има повече проблеми, поради вероятността му да се съхранява

Дизеловото гориво е изборът на индустрията и бизнесът разчита на възможността да съхранява горива за по-късна употреба. Така че е по-вероятно резервоарът за съхранение на дизелово гориво да се съхранява седмици или месеци, отколкото съхраняваният бензин. Колкото по-дълго държите дизела наоколо, толкова по-голяма е вероятността да развиете проблеми, които ще повлияят на собственото му качество и производителността на използваните от него двигатели. Следователно необходимостта от добавки като подобрители на стабилността за защита на горивото. Или ако се съхранява през зимата, има нужда от подобрител на студения поток, тъй като дизеловото гориво се натрупва през зимата по начин, по който бензинът не може, а бизнесът не спира, когато времето стане студено.


Има много добри дизелови добавки, но нито една добавка не може да направи всичко – знайте какво искате

Големите производители говорят за това, как можете да имате най-доброто качество и най-добрата услуга за най-добра цена – 2 от трите едновременно – да, но не и трите едновременно. Същото се отнася и за добавките към дизеловото гориво или наистина всяка добавка към горивото. Можете да имате нещо, което прави много неща, прави ги много добре или ефективно и ги прави на ниска цена. Можете да имате някои от тях, но не всички от тях заедно.