Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

Какво представлява антифризът ?

КАКВО Е АНТИФРИЗ?

Преди да ви дадем всички необходими съвети за промяна на антифриз, нека разгледаме по-подробно какво прави антифриза.

Охлаждащата течност на двигателя е цветна течност, която се смесва с вода, за да помогне за регулирането на вашия двигател при високи емператури. Тъй като температурата навън се променя от гореща към студена охлаждаща течност се изпомпва в целия блок на двигателя, за да се поддържа равномерна работна температура. Антифризът обаче не само регулира температурата. Той има две основни функции: помага за предотвратяване на прегряване на двигателя и корозия и смазване на частите, с които е в контакт, като водната помпа. Каква е разликата между антифриз и охлаждаща течност?

Охлаждаща течност срещу антифриз:

Охлаждащата течност трябва винаги да е антифриз. Тези течности пазят течностите от замръзване при ниски температури и кипене при температури над 100 ° Целзий, които са често срещани в градския трафик през лятото. Само правилното съотношение на смесване между антифриз и вода осигурява необходимата защита за вашата охладителна система.


КАК РАБОТИ АНТИФРИЗНАТА ТЕЧНОСТ?

Охлаждащата течност на двигателя се смесва с вода, обикновено в съотношение 50/50 и се излива в подходящия резервоар на вашия двигател. Химичният етилен гликол се използва като основа за създаване на течност, която се изпомпва през двигателя на колата ви, за да регулира и поддържа оптимална работна температура при екстремни горещи или студени метеорологични условия.


КАКВА Е РАЗЛИКАТАМЕЖДУ РАЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ?

Цялата охлаждаща течност е съставена от основния химичен етиленгликол. Независимо дали е зелено, розово или оранжево, всички те са еднакви в основата си. Например, това, което прави MaxLife ™ антифриз / охлаждаща течност да се различава от ZEREX ™ Original Green, е добавките и багрилата, които са проектирани за използване при превозни средства с по-голям пробег, докато Original Green е по-обща формула, използвана в целия свят от десетилетия.


КОГА ДА СМЕНИМ АНТИФРИЗЪТ ИЛИ ДА ДОЛЕЕМ НОВ ?

Повечето течности, от които се нуждае вашето превозно средство, трябва да се източват и сменят на различни интервали, за да бъдат ефективни. Същото важи и за вашата охлаждаща течност. Поне два пъти годишно трябва да проверявате нивата на охлаждащата си течност – преди летните горещини и преди зимния студ. Обърнете се към ръководството на вашия автомобил за по-точна информация за това кога да промиете и подмените охлаждащата течност във вашия автомобил.


Какви видове антифриз има?

Съществуват две основни групи на антифриз, моно етиленгликол и монопропиленгликол. Препоръчваме ви да се обърнете към ръководството на вашия автомобил, за да разберете от какъв тип се нуждае вашият двигател и правилното съотношение на антифриз (антифризът трябва да се смесва с вода). Всеки антифриз съдържа специални добавки за предотвратяване на корозия на металните повърхности в охладителната система. Не смесвайте различни антифризи, които ще повлияят неблагоприятно на добавките.


Кога или колко често да сменяте охлаждащата течност ?

Автомобилният производител уточнява колко често трябва да се сменя охлаждащата течност. Моля, проверете ръководството на собственика или попитайте вашия дилър или гараж.


Как да смените охлаждащата течност на двигателя ?

Проверката на антифриз е много лесна.

Не е необходимо да сваляте капачката на радиатора. Просто проверете дали течността достига маркировката „пълен“ отстрани на резервоара. Ако не стане, добавете 50/50 смес от вода и антифриз. Някои охлаждащи течности се смесват предварително, така че прочетете инструкциите на етикета, за да видите дали трябва да добавите вода или можете да я използвате такава, каквато е.

Добавяйте вода в охладителната система само при спешни случаи. Ако това се случи, ще трябва да направите промивка и да смените охлаждащата течност, ако концентрацията на водата е над 60% в охлаждащата течност след доливането.

Всеки модел автомобил е различен, когато става въпрос за смяна на антифриз. Може да е малко сложно да премахнете цялата течност. В някои случаи трябва да се отстранят няколко винта, за да се промие системата. Презареждането на системата може да бъде още по-трудно, когато в горните части на двигателя има въздух. Ето защо препоръчваме на вашия дилър да смени охлаждащата течност.