Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

Сигнали за мръсен въздушен филтър

За да генерира мощност, автомобилният двигател използва както въздух, така и бензин.

Първият стига до двигателя чрез въздушен филтър, който е предназначен да избягва множество отпадъци, включително мръсотия, бъгове, прашец и други вредни замърсители. След като се използва известно време, той няма да функционира толкова ефективно, както някога. И когато това се случи, по-малко въздух ще достигне до двигателя, което може да доведе до големи проблеми с автомобила. Като правило, се препоръчва да сменяте филтъра на всеки 10 000 до 15 000 мили.


Ако получавате редовни прегледи при механик,  автоматично ще проверят дали филтърът има нужда от подмяна или не. Не разчитайте обаче да само на другите. Важно е да можете сами да идентифицирате някои общи предупредителни знаци. В противен случай бихте могли да причините по-нататъшни щети на автомобила си.

Остава въпросът: как да разберете дали вашият въздушен филтър е мръсен?

Е, ние ще ви помогнем да отговорите на този въпрос, като ви кажем някои от най-често срещаните признаци, че е време за подмяна филтъра. И така, ето топ 10 индикатора, по които трябва да предприемете действия за вашия въздушен филтър.


Въздушният филтър изглежда мръсен

Най-очевидният начин да разберете дали един въздушен филтър е мръсен е да проверите дали изглежда мръсен! Макар това да изглежда очевидно, много собственици на автомобили не се заемат с тази задача. Чисто новите филтри са чисти и почти бели на цвят, докато по-старите стават кафяви или черни поради замърсителите във въздуха. Когато разглеждате вашия филтър, трябва да се уверите, че източникът на светлина, който използвате, е достатъчен. Така че  или трябва да направите проверката през деня, или да използвате фенерче за осветяване. Признаци за прах, мръсотия и отломки може да са знак, че е време за промяна, но може да искате да проверите и някои от следните проблеми.


Изразходване на повече гориво

Когато двигателят ви получава по-малко кислород, той ще трябва да изразходва повече гориво, за да произведе достатъчно енергия. Ако забележите, че не стигате толкова километри до зареждане, колкото преди, това може да е знак, че е време да смените въздушния филтър. Това обаче обикновено се отнася само за по-старите автомобили, тъй като по-новите имат двигатели с впръскване на гориво с бордови компютри. Те определят количеството въздух, постъпващо в двигателя и коригират потока на горивото според нуждите. Така че намалената икономия на гориво поради филтъра за мръсен въздух има тенденция да бъде проблем, свързан с по-старите превозни средства. Но ако този проблем се появява, вие ще искате да се справите възможно най-скоро. Никой не обича да посещава бензиностанцията по-често, отколкото трябва!


Опасен двигател

Ако ви е трудно да стартирате автомобила си или ви е необходимо да прекалявате с оборотите на двигателя, за да го задвижите, може да има ниско съотношение въздух / гориво. Когато има твърде много гориво, това може да доведе до наводняване на двигателя, както и замърсяване на свещи. Неизгорялото гориво ще започне да излиза под формата на остатъци от сажди. Така че, ако установите, че постоянно се борите да стартирате двигателя си, въздушният филтър е на първо място за проверка.


Странни шумове от двигателя

Странните шумове, излъчвани от колата ви, винаги са тревожен знак. Когато колата ви стои неподвижно с включен двигател, тя трябва да мърка и да произвежда някои фини вибрации. Разбира се, специфичните шумове на двигателя зависят от типа автомобил и колко е стара. Ако започнете да забелязвате повече вибрации от обикновено или чуете кашлица или пукащи звуци, това може да се дължи на мръсна свещ. Внимавайте за това, когато автомобилът ви е неподвижен. Ако сте спрели на светофар и чуете някаква кашлица и плюене, това не е добър знак. И както вече споменахме, това често е резултат от запушен въздушен филтър.


Лоши запалителни свещи

Току-що споменахме как въздушният филтър и свещите са тясно свързани части на вашия автомобил. Един мръсен въздушен филтър вероятно ще попречи на работата на свещите, които запалват въздуха и горивната смес във вашия автомобил. Проверете състоянието на своите свещи и въздушен филтър, за да видите дали една или и двете се нуждаят от подмяна. Ако замените и двете, най-вероятно ще забележите значително подобрение в цялостната работа на вашия автомобил.


Проверете лампичката на двигателя

Светлината на вашия контролен двигател е налице за причина и със сигурност не е нещо, което да се игнорира, ако се включи. Един от най-често срещаните проблеми, които показва, са отлаганията в двигателя, тъй като тези примеси ще окажат влияние върху работата на двигателя. Двигателите с горене не могат да работят без достатъчно въздух. Всъщност за всеки консумиран галон бензин са необходими хиляди галони въздух, за да се преработи горивото ефективно. Ако светне светлината на контролния двигател, струва си механикът да огледа автомобила възможно най-скоро, за да определи какъв е източникът на проблема.


Намалена конска сила

Ако ускорението ви не изглежда толкова мощно, както преди, има всякакъв шанс вашите конски сили да страдат в резултат на недостиг на кислород. И ако колата ви изглежда не реагира нормално, може да не получава въздуха, който трябва да функционира. В противен случай може да има движение на разтърсване, когато сложите крака си. Ако двигателят се бори по-трудно за работа с намалени нива на кислород поради филтър за мръсен въздух, той няма да работи при максимални нива на производителност. Всъщност подмяната на стария ви въздушен филтър може да помогне да подобрите ускорението и конските си сили с цели 11%.


Пламъци или черен дим от ауспуха

Всеки черен дим или пламъци, излъчвани от ауспуха, трябва незабавно да обърнете внимание. Ако горивото не се изгори напълно в цикъла на горене, то може да започне да излиза от колата от изпускателната тръба. Чест признак, че това се случва, е пукащ звук, който се получава, когато силно нагрятото гориво се изхвърля от вашата изпускателна система. А пламъците около колата ви никога не са добър знак! Това не е само гориво, но може да бъде и много опасно за вашия автомобил и околната среда. Всички необичайни проблеми с изгорелите газове трябва да бъдат диагностицирани възможно най-бързо от специалист.


Силен мирис на гориво

Вече говорихме за проблема с изпускането на бензин от вашата изпускателна тръба. Всички знаем миризмата на газ и това може да е ясен индикатор, че е време да смените вашия въздушен филтър. Разбира се, друг проблем, който би могъл да посочи, е изтичането на резервоар. Ако искате да сте сигурни, можете да проверите за признаци на черен дим. Но не бива да продължавате да шофирате колата си, ако миризмата на бензин се задържи, тъй като това никога не е добър знак.


Груб празен ход

Опитайте да включите двигателя и просто да го оставите на празен ход. Сега проверете броя на оборотите на таблото си. Той трябва да се появи някъде между 900 и 1100, което се счита за нормално за двигател на празен ход. Този нормален обхват възниква, когато въздухът и горивото се смесват заедно в горивната камера. Ако обаче имате лош въздушен филтър, това ще доведе до ограничаване на въздуха в камерата. От своя страна, това ще изхвърли обсега на оборотите. Така че, ако забележите, че обхватът е много по-голям или по-малък от 1000, вероятно има проблем, който се нуждае да бъде открит. И има всякакъв шанс това да е филтър за мръсен въздух.


Заключение

Смяната на вашия въздушен филтър, когато е мръсен, е проста работа, но има толкова голяма разлика в работата на вашия автомобил. Само някои от проблемите, които могат да възникнат, ако не се справите бързо с тази задача, са увеличаване на вредните емисии, повредени запалителни свещи и разхищение на гориво. Всичко, което трябва да направите е да поддържате филтъра си чист и добре поддържан, за да не се нуждаете от скъпо поправяне. Това също може да помогне да удължите живота на вашия автомобил. Колкото по-дълго шофирате превозно средство с филтър за мръсен въздух, толкова повече ще губите гориво и толкова по-голям е шансът да възникне сериозен проблем. Ако не мислите, че можете сами да замените филтъра, ще трябва да посетите местния механик, който да свърши работата вместо вас.