Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

10 съвета как да учим по-лесно за изпит

Подготвяте се за изпити? Дайте най-доброто от себе си с тези десет най-добри съвета за учене и се опитайте да не оставите стреса да стигне до вас!


Дайте си достатъчно време за подготвяне

Не го оставяйте до последната минута. Макар че някои студенти изглежда процъфтяват при ученето в последната минута. Всеизвестно е, че (за повечето от нас) това не е най-добрият начин да се явят на изпит. За да успеете да организирате времето си правилно, създайте график по който да учите. Напишете колко изпити имате и дните, в които трябва да ги положите. След това организирайте съответно как и по какво да учите. Може да искате да си дадете повече време за някои изпити повече, така че намерете баланс, с който се чувствате комфортно.


Организирайте свой учебен “кът”

Уверете се, че имате достатъчно място за разпростиране на вашите учебници и бележки. Имате ли достатъчно светлина? Удобен ли е вашия стол? Вашите компютърни игри извън полезрението ви ли са?
Опитайте и се отървете от всички неща, които ви разсейват и се уверете, че се чувствате максимално комфортно и сте способни да се съсредоточите. За някои хора това може да означава почти пълно мълчание, за други пък помага музиката. Някои от нас се нуждаят всичко да е напълно подредено и организирано, за да се концентрират, докато други процъфтяват в по-разхвърляна среда. Помислете какво работи за вас и отделете време, за да го оправите.


Използвайте таблици и бележки

Визуалните помагала могат да бъдат наистина полезни при ученето. В началото на темата предизвикайте себе си да запишете всичко, което вече знаете по дадена тема – и след това подчертайте къде се намират пропуските. Когато наближи изпита, сбито напишете своите бележки в таблица на една страница. Писането на най-важното може след това да ви помогне бързо да си припомните всичко, което трябва да знаете по време на изпита.


Поинтересувайте се как е протичал изпита през годините

Един от най-ефективните начини за подготовка за изпити е решаване на тестове от минали години или преговаряне на често задавани въпроси. Това ви помага да свикнете с формата на въпросите и – ако отделите време – също може да бъде добра практика, за да сте сигурни, че отделяте правилния период от време за всеки раздел.


Разказвайте материала за изпита си на хората около вас

Родителите, братята и сестрите не трябва да се дразнят около времето за изпит. Използвайте ги във ваша полза. Обяснете отговор на въпрос към тях или ги накарайте да ви изпитат. Това ще ви помогне да го изясните в главата си, както и да подчертаете всички области, в които се нуждаете от повече работа.


Организирайте учебни групи с приятели

Съберете се с приятели през сесията. Може да имате въпроси, на които те имат отговори и обратно. Докато сте сигурни, че сте фокусирани върху темата за даден период от време, това може да бъде един от най-ефективните начини да се предизвикате.Изпитайте се взаймно, дори може да го направите като игра.


Правете си редовни почивки

Въпреки че може да мислите, че е най-добре да се учи колкото се може повече часове, това всъщност може да бъде контрапродуктивно. Ако тренирахте за маратон, няма да се опитвате да бягате 24 часа на ден. По същия начин проучванията показват, че за дългосрочно задържане на знанията, редовните почивки наистина помагат.
Всеки е различен, затова разработете учебна рутина, която работи за вас. Ако учите по-добре сутрин, започнете рано, преди да си направите почивка в обедното време. Или, ако сте по-продуктивни през нощта, направете по-голяма почивка по-рано, така че да сте готови да учите до късно вечерта.
Опитайте се да не се чувствате виновни за това, че сте навън, наслаждавайки се на слънцето, вместо да сте прегърбени над учебниците си. Не забравяйте, че витамин D е важен за здравия мозък.


Храна за мозъка

Може да почувствате, че заслужавате почерпка или че нямате време да готвите, но това, което ядете, наистина може да окаже влияние върху енергийните нива и фокуса, така че се пазете от нежелана храна. Поддържайте добре тялото и мозъка си, като избирате хранителни храни, за които е доказано, че подпомагат за по-добра концентрация и памет, като риба, ядки, семена, кисело мляко и боровинки. Същото важи и в деня на изпита – яжте хубаво хранене преди изпита, основаващо се на храни, които ще осигурят бавно освобождаване на енергия през целия. Захарта може да изглежда привлекателна, но енергийните ви нива ще се сринат час по-късно.


Планирайте деня на изпита си

Уверете се, че сте подготвили всичко добре преди изпита – не го оставяйте предния ден и изведнъж осъзнаете, че не знаете пътя или какво трябва да донесете. Проверете всички правила и изисквания и планирайте своя маршрут и време за пътуване. Ако е възможно, направете пробен старт на пътуването. Ако не, напишете ясни указания.
Измислете колко време ще отнеме, за да стигнете дотам – след това добавете допълнително време. Можете също така да планирате да пътувате до изпита с приятели или съученици, стига да знаете, че е вероятно да бъдат точни.


Пийте много вода

Като последен съвет, не забравяйте, че да бъдете добре хидратирани, е от съществено значение мозъкът ви да работи най-добре. Уверете се, че продължавате да пиете много вода по време на ученето си, а също и в деня на изпита.

Късмет!