Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

10 бързи и лесни трикове за почистване вкъщи

Въпреки че честотата на почистване зависи от начина ни на живот и дали можем или не можем да си позволим домакинска услуга, това е скучна работа.


В момента правя сериозно почистване на къщата, но ми остава малко време и последното нещо, което искам да правя след работа, е да прекарам един час да търкам ваната или печката.

Трябва ли просто да отложа всичко до уикенда и да прекарам цял ден в борбата с неизбежния прах и мръсотия? Бих казала да, докато не се консултирах с шепа експерти по почистване и разбрах, че мога да свърша доста, без да инвестирам часове от деня си, и още по-добре, мога да използвам съставки, които вече имам под ръка за готвене и т.н., така че не е нужно да разпилявам пари на нови екологични почистващи препарати.

Ето списък с хакове за почистване за тези от нас, които искат да спестят време, пари и разбира се – здравословни причини.


 

1. Бъф повърхности със зехтин

Зехтинът има много хранителни ползи (и евентуално може да увеличи дълголетието). Оказва се, че това също може да ви помогне да почистите къщата.

Зехтинът е чудесен вариант за почистване на неръждаема стомана, като тенджери, тигани и уреди. Поставете зехтин върху мека кърпа и разтривайте с кръгови движения, за да премахнете всички мръсни петна


2. Детоксикирайте изхвърлянето на боклука с лимони или липа

Изхвърлянето на боклука често няма приятна миризма, така че е важно да го поддържате чист.

За да почистите и дезодорирате боклука, използвайте пресен лимон или липа. Нарежете цитрусовите плодове на четвъртинки и докато водата ви тече, поставете парчетата лимон едно по едно на разположение.


3. Отстранете петна от килими с водка

Втриването на алкохол, бистра водка (която има много ползи от почистването!) и дори бяло вино могат да се използват за този хак за почистване.

Първо изтрийте петното. Второ, изсипете всякакъв вид бистър алкохол (втриване на алкохол, водка, бяло вино) върху петното. Това е по-добре от всеки продукт на пазара.


4. Елиминирайте петна от вода с крем за бръснене

Кой би си помислил, че крем за бръснене може да се използва за почистване? Това е чудесен начин за премахване на водни петна от душ стъкло.Нанесете крема за бръснене и го оставете да преседи 15 минути, след което го избършете.


5. Содата и оцетът основно почистват ваната 

Смесете една чаша оцет, половин чаша сода за хляб с гореща вода, изсипете в празна вана и оставете да преседи пет минути. Започнете да пълните ваната с гореща вода, докато напълни приблизително една четвърт, и я оставете да седи за още пет минути. След това пуснете вода и изплакнете обилно.

Използвайте същото решение за почистване на тоалетни.
Можете да използвате същата смес, за да освежите тоалетната си. Просто го оставете да се накисне за малко, след това измийте и избършете седалката.


6. Етерични масла за тоалетни

Смесете една чаша сода за хляб с 15 капки етерично масло от чаено дърво и 15 капки етерично масло от лимон или портокал. Оставете сместа да седи в купа в продължение на 30 минути и търкайте с четка.


7. DIY ароматерапевтичен почистващ разтвор за блестящи мивки и вани

Чрез смесване на сода за хляб, капки етерични масла от лимон и босилек и сапун за чинии. Разбъркайте сместа върху повърхността на ваната и мивката за баня за 10 минути. След като се изплакнат с вода, те ще блестят. 


8. Запечете микровълновата с лимоново масло

Можете също така да използвате етерични масла за почистване на микровълновата печка.Добавете 15 капки етерично масло от лимон в една и половина чаши вода в микровълнова купа и микровълнова печка на високи градуси за пет до 10 минути, позволявайки парата да се кондензира по стените / таваните на вашата машина. След като завършите, просто избършете с гъба.


9. Натрийте влажна гъба

Друг начин за почистване на вашата микровълнова е като поставите чиста, навлажнена гъба или кърпа върху тавата и оставите високи градуси за две минути.Това ще убие бактериите.След това използвайте гъба или кърпа, за да избършете микровълновата.


10. Направи сам почистващ препарат за стъкло

Ако не ви се ходи до магазина за препарат за стъкло, направете своя собствен. Смесете бял оцет, дестилирана вода, капки етерично масло и разклатете. Това е достъпен и лесен начин за почистване на прозорците, огледалата или дори душ вратите, ако трябва.