Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

Как да спрете да докосвате лицето си през цялото време

Центровете за контрол и превенция на заболяванията казват, че това е важна стъпка към защитата от COVID-19.

С случаите на нов коронавирус, служители на Центровете за контрол и превенция на заболяванията са изброили много стъпки, които хората могат да предприемат, за да се опитат да се защитят от заразяване с вируса.


COVID-19 се разпространява главно от човек на човек, или между близък контакт, или чрез респираторни капчици, произведени, когато заразеният човек кашля или киха. Ако тези дихателни капчици кацнат на ръката ви и се свържат с отворена кожа или с уста или очи, може да сте изложени на риск.

Ето защо една от стъпките, които CDC призовава хората да следват (след като миете ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди), е да не докосвате очите, носа и устата си.

Но докато експертите са заети с молбата всички да спрат да докосват лицето си, това всъщност е много трудно да се направи на практика.

Точно както при други състояния, основаващи се на лоши навици (като хапане на ноктите), някои хора са предразположени да докосват лицето си. Те дори не осъзнават, че докосват лицето си на първо място.

Психиатрите често помагат на пациентите да се съсредоточат върху приемливо противоположно поведение, когато трябва да нарушат нездравословния навик.

Ако докосвате лицето си несъзнателно през целия ден, помислете за друга зона, която можете да докоснете, без да повишавате риска от излагане на бактерии.

Когато почувствате желание да докоснете лицето си, вместо това докоснете ръката си или почешайте. Смисълът на обръщането на навиците, лечението на навиците, е да изберете конкурентно поведение, което да правите вместо това – за предпочитане такова, което е подобно, но и такова, което ви насочва далеч от първоначалното поведение.Не се опитвайте да игнорирате желанието.

Ако повтаряте „не пипайте лицето си“ вътрешно няма да помогне нищо. Опитът да потисне желанието да си потъркате брадичката в ръцете или да масажирате слепоочията може да направи поривите по-лоши, отколкото някога са били.

Позволете си да сте наясно с желанието, но не се борете психически с него, а когато сте наясно, практикувайте вместо това конкурентното си поведение. Опитайте да практикувате новия си навик да не докосвате лицето си поне 30 минути на ден, ако можете.

Ако забележите, че последователно докосвате лицето си в определен момент или в определена ситуация – като говорете по телефона или четете нещо на бюрото си – също отбележете това. Може да успеете да свършите по-добра работа с избягването на лицето си, ако коригирате ситуацията в началото. Ако докосвате лицето си поради сърбящ белег, суха кожа или състояние като екзема или акне, получаването на лечение е задължително. Медицинското лечение на тези и други кожни състояния може да премахне това, което привлича вниманието ви на първо място място.


Как да спрете да докосвате лицето си, според психолози и лекари

Дръжте ръцете си заети.

Ако все още търсите безобиден, подсъзнателен начин да държите ръцете си далеч от лицето си, физическото докосване на нещо друго може да помогне. Ако замените навика (докосването на лицето в този случай) с нещо, което да правите с ръцете си, това може да помогне на вашето подсъзнание.

Стресовите топки със сигурност са чудесен вариант да държите ръцете си заети. Какъвто и обект да изберете, просто не забравяйте да го дезинфекцирате често, ако е възможно, тъй като най-вероятно по него ще има неблагоприятен микроорганизъм или цял набор от такива.


Използвайте домакински предмети в своя полза.

За пристрастните нокти, например, психиатрите разполагат с множество процедури, които могат да препоръчат, като често започват с продукти за лак за нокти, които използват лошо миришещи и лоши вкусови лакове, за да не ви залепят пръсти в устата. Същото може да се каже и за ароматен сапун, който мирише силно, което може да задейства носа ви и да събуди подсъзнанието ви, за да напомняте да свалите ръцете си.

Превръзки или кремове като вазелин също могат да ви попречат да докоснете лицето си, ако има определена проблемна зона, която ви кара да го направите – като петно, което постоянно ви причинява сърбеж.

Ще избегнете увреждане на кожата, а превръзката или крема също ще ви напомня да държите ръцете си далеч от лицето си.

Ако просто трябва да докоснете лицето си, го направете само след като сте измили ръцете си.


Опитайте да ограничите използването на контактни лещи.

Този е много специфичен, но очите са особено склонни към дразнещи задействания, които могат да накарат хората да искат да ги търкат . Макар че повечето хора, работещи с лещи, знаят да мият добре ръцете си, преди да поставят лещите си, дори и най-добронамерените хора да забравят да направят това, ако очите им сърбят през деня. Простото преминаване към очила за малко може да намали нуждата от докосване на очите ви.