Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

Най-грозните животни в света

Красотата е в очите на гледащия, така казват. Все пак, когато става дума за животни, има някои видове, които само техните майки могат да обичат.

Тези грозни животни, далеч от това да са красиви, пухкави или очарователни, са по-склонни да ви накарат да предизвикат отрицателни коментари, отколкото страхопочитание, или да ви накарат да крещите от ужас, отколкото от наслада.


Кои са най-грозните животни в света?

Дървеници

Едно от най-грозните животни в света може да е по-близо до вас, отколкото бихте искали – дървеница.

Всъщност дървеници се срещат навсякъде и макар че почти не се виждат, защото са толкова малки – често само усещате ухапванията им, поставете ги под микроскоп и може само да крещите от това, което виждате.

Дървениците са покрити с микроскопични косми и имат дълъг, игловиден хобот, който използват за смучене на кръв. За да се хранят, първо изрязват отвор през кожата с помощта на триончета за уста, а след това инжектират обезболяващи, преди да смучат. Поради тази причина повечето хора не усещат ухапването от дървеница и го забелязват едва след това, когато видят подуто червено петно.


Риба Стрида

Стридата е друго от сортове чудовища с голяма, плоска глава, широка уста, пълна с дузина големи, тъпи зъби, изпъкнали очи и дебели люспи на кожата около очите и устата, като извънгабаритни мустаци. Освен това няма люспи по кожата си.

Вместо това, тя е покрита със слуз, което я кара да са хлъзгави извън водата и осеяна с много брадавици като жаба.

Рибата стрида живее целогодишно в рифове около залива Чесапийк. Не е необходимо да яде много, за да живеете, но когато яде, предпочита малки раци и стриди, лежащи неподвижно. Това е шумна риба, грухтяща, когато е без вода.


Риба монах

Рибата монах, известна още като жаба или морски дявол. Вярно, това може да е риба, обичана от мнозина. В крайна сметка се смята за вкусна риба, като месото й се оприличава на това на омарите. Но това е така, защото само опашката му се сервира в чинията.

Погледнете лицето на тази риба и може да започнете да имате различно мнение. Не само че има прекалено малки очи за голямата си глава, но има широка зееща уста с дълги остри зъби, насочени навътре. Тя също има малки шипове по цялата си глава, които приличат на водорасли, което помага да го застилате, докато се заравя в морското дъно, и голяма нишка като тънък рог, наречена еска, която може да се движи във всяка посока.


Гигантски саламандри

Стига с рибите. Най-грозните животни в света не се ограничават до океана. Гигантският саламандър, например, се срещат в реки и по суша и човече, те наистина са гигантски! Тези саламандри могат да нараснат с дължина до 1,8 фута!

Какво прави тези супер големи размери същества грозни?

За едни, те нямат клепачи. Също така, те имат широки, плоски тела и големи глави, с разхлабени гънки на кожата отстрани и са покрити със слуз. Тази слуз държи паразитите далеч, когато са на сушата, докато излишъците от кожата им помагат да дишат, когато са под вода. В крайна сметка саламандрите дишат през кожата си.

Когато е заплашен, Японският гигантски саламандър отделя секрет, който мирише на японски чушки. Ах-ах-ах-паф!


Африкански глиган

Пумба може да мине за сладък, но африканският глиган е далеч от него. Те имат големи глави с тънки гриви по гърба си и кичури в края на опашките. Освен всичко това, те нямат много коса. И мъжките, и женските имат две двойки бивни, горната е по-дълга от долната, която използват за копаене, както и за битка и отбрана.

Разбира се, те имат и брадавици, четири големи на лицето си, които служат като запаси от мазнини, като същевременно ги предпазват от драскотини.

Глиганите са грейзъри, които могат да преминат дълги периоди от време без вода. Когато има вода обаче, те обичат да се къпят и да се клатят в калта точно като прасета.


Лилава жаба

Жабите обикновено са зелени или кафяви, но тази жаба е – познахте – лилава. Сякаш това не е достатъчно странно, това същество има заострена муцуна, малки очи с хоризонтални зеници, които трудно виждат, и издуто тяло, което го прави да изглежда като напълнена с газ. С грозния си външен вид не е чудно, че тази жаба прекарва по-голямата част от живота си в укриване, пребивавайки под земята, където се храни с термити, мравки и червеи. Излиза само за две седмици през сезона на чифтосване.Гол плъх

Да бъдеш без козина често е недостатък в животинския свят. Освен че ви прави по-чувствителни към горещината и студа, това също има тенденция да ви прави грозен. Просто погледнете кожата на розовия или жълтеникав цвят на голия мол плъх. Към това добавете изпъкналите им предни зъби, едва забележими очи и тънки крака.

Въпреки външния си вид, голият голият плъх е доста завладяващо създание. Не усеща болка, нито рак. Голи молци плъхове живеят в групи, които се заравят под земята, всяка водена от кралица, която всички работят за подкрепа.


Риба-капка

Номер едно в нашия списък с най-грозните животни е риба, която дори не прилича на риба.

Прилича на бучка желатин, всъщност, макар и не годни за консумация. Наистина, пелинът е добре наречен, тъй като наподобява топка от тиня. Причината? Пелинът няма мускули. Blobfish живеят в дълбините на океана, където налягането на водата е високо, което прави плуването много трудна задача.

Пелинът е естествено по-малко плътен от водата, така че плава, без да използва енергия, точно като спасител. Що се отнася до яденето, то просто отваря устата си и поглъща всичко, което е пред него.

Това е просто перфектният пример за това колко важно е упражнението, за да се пригодиш и как липсата на такива може да те накара да се почувстваш добре.