Liberty Seminars

Онлайн уроци и статии

10 астрономически събития, които не искате да пропуснете през 2020 г.

Редица поразителни астрономически явления ще бъдат видими през 2020 г. Ето някои от тях, които можете да очаквате с нетърпение.


Небрежните наблюдатели и запалените по звездите имат много какво да очакват през новата година, включително едно събитие, което няма да се повтори в продължение на близо две десетилетия.

Ето основните събития в астрономията, които ще отбележите в календара си през 2020 г .:


1. Серия от супермесеци
Кога: февруари – май

Няколко пъти в годината пълнолунието изглежда малко по-голямо от нормалното на нощното небе, събитие, за което през последните години се знае, че е свръхмесец.

През 2020 г. нощното небе ще включва четири супермесеца подред, като се започне през февруари до май. Въпреки че през последните години суперлуната привлича много внимание към обикновения наблюдател, тя ще изглеждат като много други пълни луни през цялата година.2. Луната минава пред Марс
Кога: 18 февруари

Ранните хора, излизащи навън преди разсъмване на 18 февруари, ще видят рядко събитие, подобно на затъмнението, докато Луната преминава директно между Земята и Марс, известно като окултация.

Лунна окултация се случва, когато небесно тяло изглежда се е преместило зад Луната. Такива събития се случват много често, но в повечето случаи звездата, която се окултира, може да е много припаднала. Въпреки това, когато ярки звезди или планети като Венера са окупирани от Луната, събитието може да се види с невъоръжени очи.

Повечето райони на Северна Америка ще могат да видят как Марс изчезва зад Луната точно преди изгрев в югоизточното небе, като отново се появи от другата страна малко повече от два часа по-късно. Точното време, което ще бъде видимо, варира от местоположение до местоположение.


3. Засушаването на метеорен дъжд приключва
Кога: 22-23 април, 6-7 май

Дългите и студени зимни нощи рядко имат следи от големи звезди, но както сезоните се променят, така и нощното небе.

След пика на Quadrantids в началото на януари звездите ще трябва да изчакат повече от три месеца за следващата възможност да видят метеорен дъжд, като лиридите достигат през нощта на 22 април до ранните сутрешни часове на 23 април.

Хората няма да чакат толкова дълго, друг метеорен дъжд ще бъде спуснат от нощното небе, Eta Aquarids достигна само две седмици по-късно. Това е един от най-добрите метеорни дъждове на годината за Южното полукълбо, за който се знае, че произвежда до 60 падащи звезди на час.


4. Лунно затъмнение на четвърти юли
Кога: 4-5 юли

Четири полумесечни лунни затъмнения ще бъдат видими по целия свят през 2020 г., вид затъмнение, при което луната преминава само през външната част на земната сянка. Две от тези лунни затъмнения ще бъдат видими от Северна Америка, но може да са трудни за виждане, освен ако не погледнете отблизо.

Първото от двете лунни затъмнения в Северна Америка ще се състои след като слънцето залязва на четвърти юли. Второто ще падне малко след Деня на благодарността в нощта на 29 ноември в ранните часове на 30 ноември.5. Юпитер и Сатурн заедно под светлината на прожекторите на лятното небе
Кога: средата на юли

Двете най-големи планети в нашата слънчева система ще бъдат основната характеристика на лятното небе, докато Юпитер и Сатурн блестят рамо до рамо през целия сезон.

Средата на юли ще бъде най-доброто време на лятото за разглеждане на планетите, с или без телескоп, тъй като и двете ще достигнат до опозиция. Това е точката в орбитите им, където те ще бъдат най-близо до Земята, което ги прави да изглеждат по-ярки от всяка друга точка в годината. Юпитер ще достигне опозиция първо на 14 юли, следван от Сатурн на 20 юли.


6. Персеиден метеорен дъжд
Кога: 12-13 август

Метеорният дъжд Персейд редовно е един от трите най-добри метеорни дъждове през годината, а 2020 г., в средата на август, ще бъде много по-добър от този от 2019 година.

За разлика от 2019 г., когато почти пълната луна изпълни небето със светлина, Луната ще бъде в небето само за последната част на нощта, което ще позволи на звездите да виждат до 100 метеора на час.

Персеидите не самоса многобройни; те са красиви. Повечето от метеорите оставят блестяща следа, докато преминават .Те са многоцветни и много ярки!


7. Синя луна да свети в небето на Хелоуин
Кога: 31 октомври

Младите маскарадъри, тръгнали да събират бонбони в своите квартали на Хелоуин, ще го правят под светлината на синя луна, която ще изгрява в последната нощ на месеца.

Сините луни са рядкост, изгряват веднъж на две-три години, но синя луна на Хелоуин е много рядка. След синята луна на 31 октомври 2020 г. ще трябва да изчакаме до 2039 г., за да видим следващата синя луна на Хелоуин.8. Безлунно небе в склад за пик на Геминидите
Кога: 13-14 декември

Вероятно най-добрият метеорен дъжд за годината ще достигне своя връх в нощта на 13 декември в ранните сутрешни часове на 14 декември.

Тази година Близнаците ще достигнат връх в безлунна нощ, което ще позволи на дъждът да достигне пълния си потенциал. Звездни съзвездия, погребващи мразовитата декемврийска нощ, където ще могат да видят до 150 метеора на час в тъмни райони, далеч от градските светлини.

Позволяването на очите да се приспособят към тъмното също е наложително, когато гледате метеорен дъжд. Освен това ще искате да отделите поне 45 минути до един час, за да извлечете максимума от метеорния си опит. Очите ви се нуждаят от солиден половин час, за да се настроят. След това си дайте още половин час, за да поемете метеорите.


9. Тотално слънчево затъмнение над Южна Америка
Кога: 14 декември

Единственото тотално слънчево затъмнение за годината ще накара деня да се превърне в нощ на 14 декември, само часове след пика на Джемините.

По-голямата част от затъмнението ще пренесе над незаселените води на Южния Атлантически океан и югоизточния Тихи океан, но пътеката на тоталността ще премине през част от Южна Америка. Местоположенията, които могат да станат свидетели на тоталното слънчево затъмнение, ще бъдат много близки до областите, които видяха единственото тотално слънчево затъмнение за 2019 г.10. Супер съединение на Юпитер и Сатурн
Кога: 21 декември

Последното събитие на астрономията през годината ще бъде едно от най-интригуващите, тъй като Юпитер и Сатурн правят изключително близка среща след първия залез на зимата. Когато две планети се появят близо в небето, астрономите го наричат ​​съвпад. Въпреки това тази среща на Юпитер и Сатурн в първата нощ на зимата ще бъде невероятно близка, най-близко са били през 1623 г. Тази изключително близка среща понякога се нарича “супер връзка”.

Хората, които гледат към югозападното небе, може да объркат двете планети за една наистина ярка звезда, докато тези с телескопи ще могат да виждат планетите в едно и също зрително поле.

Юпитер и Сатурн ще останат близо до нощното небе след супер съединението на 21 декември, но бавно ще се разминават през останалата част от годината.